
KLIP 1 

Kwestie kar indywidualnych w tej sytuacji reguluje Art. 12 (niesportowe zachowanie vs 

gwałtowne agresywne zachowanie) oraz wytyczne UEFA i PZPN dotyczące postępowania 

sędziów przy masowych konfrontacjach (same Przepisy nie poruszają tej kwestii). Również z 

tego względu jest to sytuacja „nieostra”, niuansowa, przy zarządzaniu którą akceptowany 

może być więcej niż jeden wariant. Trzeba jednak odpowiedzieć sobie na kilka pytań. 

Czy wystarczą same napomnienia? Czy trzeba pokazać jedną lub dwie czerwone kartki? Były 

głosy za pokazaniem CzK dla zaw. BRE11, a nawet za dwoma CzK – również dla rewanżującego 

się zaw. LEG7. Przepisowy powód: „gwałtowne agresywne zachowanie”. Tu też nie ma ostrej 

definicji, od którego momentu dane zachowanie nie mające związku z walką o piłkę nazywamy 

niesportowym (ŻK), a od jakiego gwałtownym, agresywnym (CzK). Wymaga to od nas wyczucia 

zarówno w ocenie samego zachowania (Czym uderzył/kopnął? Z jaką mocą? W co trafił? Czy 

spowodował ból/uraz/krwawienie?), jak i kontekstu (Minuta/faza/atmosfera/wynik meczu? 

Czy to pierwszy taki incydent w meczu? Jak wielką konfrontację spowodował?). Na pewno 

trzeba wiedzieć, że nie każde kopnięcie bez piłki oznacza czerwoną kartkę. W tej sytuacji 

zachowanie zaw. BRE11 naprawdę trudno nazwać gwałtownym albo agresywnym – to typowo 

niesportowy, głupi wybryk z frustracji (wynikiem i nieudaną akcją). To kopnięcie w pośladki 

jest lekkie, nie może spowodować żadnego urazu u faulowanego. Po chwili zaw. BRE11 znów 

wystawia nogę w celu szturchnięcia (nawet nie nazwę tego kopnięciem) leżącego legionisty. 

Jednak nadal nie ma  tu gwałtowności czy agresji. A zatem, jak zauważył jeden z Kolegów, „ 

jeżeli kopnięcie lub uderzenie zostało dokonane (…) poza grą w sposób uznany przez sędziego 

na niesportowy, winny zawodnik powinien zostać ukarany napomnieniem” (Postanowienia 

PZPN, Art. 12, ust. 6., str. 239). 

Dużo gorsze skutki mogło mieć (ale nie miało) zachowanie zaw. LEG7, który już leżąc usiłował 

kopniakiem zrewanżować się prowokatorowi. W myśl definicji Art. 12 to przewinienie takie 

samo jak czyn faktycznie dokonany („kopie lub USIŁUJE kopnąć”), jednak w kontekście kary 

indywidualnej bierzemy pod uwagę okoliczności zdarzenia, zarówno te wyżej opisane, jak i 

jeszcze jedną, dodatkową: kwestię kary dla faulującego. Generalna zasada w tego typu 

zdarzeniach: kara dla sprowokowanego nie może być większa, niż dla prowokatora (poza 

naprawdę skrajnymi sytuacjami, gdyby reakcja nie w afekcie była mocno nieproporcjonalna 

do pierwotnego czynu). Zatem w tej sytuacji jeśli prowokator (zaw. BRE) dostaje ŻK, to nie 

możemy zaw. LEG ukarać wykluczeniem. I to jest właśnie optymalne działanie sędziego w tej 

sytuacji: dwa napomnienia, bez wykluczeń. 

I druga kwestia: ile żółtych kartek należy pokazać? Wytyczne UEFA i PZPN mówią, że przy 

masowej konfrontacji należy ukarać „przynajmniej po jednym zawodniku z każdej drużyny”. 

Tak jak nie ma samej definicji masowej konfrontacji, tak też nie ma wytycznych, kiedy trzeba 

dać więcej niż ową minimalną liczbę dwóch napomnień. Czasem logiczne będzie pokazanie 

trzech ŻK (np. za faul, od którego wszystko się zaczęło + po jednej dla 

dobiegających/pchających zawodników), czasem czterech ŻK (po dwie pary zawodników), a 

czasem jeszcze inna kombinacja (np. z karaniem rezerwowych lub osób funkcyjnych). 

Oczywiście zgodnie z Przepisami w każdej konfrontacji ukarać można nawet po kilkunastu 



zawodników (począwszy od „niesportowe zachowanie – aktywny udział w masowej 

konfrontacji”), ale od sędziów oczekuje się racjonalnego działania zgodnie z duchem gry: 

ważenia win poszczególnych zawodników, biorąc pod uwagę wiele czynników, m.in. 

prowokacyjne zachowanie i/lub odpowiedź na nie, dobieganie z dalszej odległości, kwestię 

drugiej ŻK itd. 

Reasumując: optymalne działanie sędziów w tej sytuacji to dwie ŻK: dla zaw. BRE11 i LEG7. 

Oczywiście więcej kartek (albo wariant z dwoma wykluczeniami) też da się uzasadnić 

przepisowo, jednak nie ma takiej potrzeby. Ta konfrontacja nie wymagała wychodzenia ponad 

wariant „1+1”, nie było tu kolejnych zawodników, którzy wymagaliby kary indywidualnej. 

Kolegów, którzy pisali tu o wariantach „4 ŻK” lub „2 CzK” proszę o szczery rachunek sumienia: 

czy sami na boisku naprawdę daliby aż tyle kartek przy takiej konfrontacji? 

Jednak jeśli sędzia poszedł na wariant „1+1”, ale ukarał zaw. BRE22, a nie BRE11, jest to na 

pewno błąd. Jeden z Kolegów pisał, że zaw. BRE22 dobiegł tam tylko w celu rozdzielania innych 

(czyli pomagania sędziemu). Nawet jeśli ktoś nie podziela tego poglądu, jedno nie budzi 

wątpliwości: w zespole BRE na pewno pierwszy do karania był zaw. nr 11. Podobnie ukaranym 

w LEG musiał być przede wszystkim zaw. nr 7 (to na szczęście się udało). Część Kolegów pisała, 

że w zespole LEG winien być ukarany zaw. nr 3 (dość aktywnie odpychał) przeciwnika), jednak 

na pewno to LEG7 jest bardziej winny – jego próba kopnięcia (już na leżąco) jest 

poważniejszym przewinieniem. Równie ważny był tu balans kar dla obu zespołów (po równo) 

i to na szczęście też się udało. 

Co pomogło/przeszkodziło w podjęciu dobrej decyzji? Jak wyglądała współpraca zespołu 

sędziowskiego? Nie ma potrzeby zajmować się dobrą karą zespołową (rzut wolny dla LEG, jako 

że pierwsze przewinienie w czasie gry popełnił zaw. BRE). Problemem jest brak identyfikacji 

właściwego zaw. BRE. Tu zawiodła właśnie współpraca – brak pomocy ze strony asystentów 

(głównie As2).  

Postępowanie zespołu sędziowskiego w wielu aspektach było tu zgodnie z regułami: 

 Sędzia podjął próbę stłumienia w zarodku konfliktu między zawodnikami – OK, to się 

często udaje, nazywamy to proaktywnością. W tym kontekście nie razi nawet krótkotrwały 

kontakt fizyczny z zawodnikiem, którego sędzia chce odseparować, „wyprowadzić” z 

tłumu. 

 Skoro nie udało się uniknąć konfrontacji, sędzia powinien jak najszybciej wyrwać się z „oka 

cyklonu” – OK, choć może zrobił to ciut za późno. 

 As2 wkroczył na pole gry, aby z bliska (ale pod innym kątem) obserwować zawodników – 

OK. To akurat jedyny aspekt postępowania sędziów opisany wprost w Przepisach Gry 

(Wskazówki, str. 174). 

Niedosyt budzi jednak sam początek działania sędziego – zbyt późno dostrzegł (uznał za 

istotne) samo zdarzenie. Być może gdyby od razu po prostu odgwizdał rzut wolny dla LEG 

(pchanie w plecy główkującego obrońcy), obyłoby się bez jakichkolwiek kartek i problemu. 

Faulowany zaw. LEG i jego koledzy, słysząc gwizdek, najpewniej nie zareagowaliby nerwowo. 

Bo każdy gwizdek był dla nich korzystny, oznaczał „legalną” przerwę w grze (to końcówka 



rewanżowego meczu pucharowego; w pierwszym LEG wygrała na wyjeździe 3:1), ustawienie 

szyków, wykonanie rzutu wolnego itd. 

Kwestia braku identyfikacji najbardziej winnego zaw. BRE11 obciąża cały zespół sędziowski, 

nie tylko sędziego i As2, którzy byli najbliżej. Zabrakło dobrego omówienia współpracy 

(podziału obowiązków) oraz koncentracji. Zwłaszcza, że zaw. BRE11 nigdzie nie uciekał, do 

końca stał przy sędzim i coś mu tłumaczył. 

 


